Wok keptuvė

keptuve-natura-ceramia-wok-24cmWok keptuvės – tai keptuvės pritaikytos specialiam kinų maistui gaminti. Norint pasigaminti tikro kiniško maisto reikia ne tik žinoti receptą ir turėti produktų, bet ir turėti tam tinkamus indus. Jei norite ruošti kinų maistą ir reikalingi tikri kiniški indai – neapsieisite be WOK keptuvės. WOK keptuvė yra panaši į puodą – joje maistas ne tik kepamas, bet ir verdamas ar troškinamas. Kadangi Lietuvoje vis madingesnės Kinų maisto užeigos, vis dažniau žmonės užsinori tokio maisto pasigaminti namuose. Kinų kalboje WOK reiškia troškinimui skirtą puodą. Dėl ypatingos šios keptuvės sudėties jai įkaitinti reikia mažiau energijos. Panašios sandaros keptuves įvairios Azijos žemyno valstybės naudojo jau seniai, tačiau WOK yra būtent Kinų indas.

TIkra WOk keptuvė turi į apačią siaurėjantį dugną. Europoje naudojamos platų dugną turinčios keptuvės, bet taip yra dėl to, kad jos pritaikytos plačioms mūsų viryklėms. Jų rankenos paprastai būna ilgos, kad aukšta temperatūra nepersiduotų iki pat rankenos galo. Tiesiog kai kurių kiniškų patiekalų gamyba reikalauja itin aukštos temperatūros. Dėl to rankena turi būti itin ilga, kad pavyktų paimti bent už jos galo.  Dažniausiai WOK keptuvės gaminamos iš plieno, nors yra ir pagamintų iš ketaus.

Geriausios WOK keptuvės yra rankų darbo, o jų plieno sluoksnis – dvigubas. Jei keptuvė iš vieno sluoksnio, arba gaminta iš pigaus metalo – pvz aliumo ir tik ant viršaus padengta plienu ar ketumi – ji bus itin neilgaamžė ir tai labiau žmogaus apgavimas. Nes žmogus pirkdamas dažniausiai nežino, kokios niekinės kokybės gaminį nusipirko.

Mes, savo parduotuvėse sunkiai rasime tikrų ketaus keptuvių. Nes jų ir forma ne smailėjanti ir jų padengimas kitoks. Jos dažnai padengiamos teflono sluoksniu. O teflonas sunkiai suderinamas su WOK keptuvėmis sunkiai dera. Nes WOK keptuvės įkaitinamos iki itin aukštų temperatūrų, o teflonas neatsparus dideliems karščiams. O perkaitinta ir subraižyta tefloninės keptuvės danga yra netgi nuodinga.  Šios keptuvės taip pat pasižymi gilumu – aukštais kraštais. Tačiau jau geriau Europietiška WOK keptuvė nei jokios. Bet geriau rinktis keptuvę be teflono dangos.

O jei jau susigundysite wok keptuve su teflono danga – nenaudokite metalinių įrankių vartymui. Tokiu atveju vartykite tik paprastais mediniais įrankiais, kad nepažeistumėte dangos. O jei kyla klausimas kodėl žmonės taip daro, kodėl naudoja tokias keptuves – atsakymas labai paprastas.  Prie teflono maistas nepridega, keptuvė atrodo daug švaresnė.