Popiežiaus kalba Anglijos katalikiškam jaunimui 2010-09-17

radau labai gerą dalyką. Popiežiaus kalbą Anglijos katalikiškam jaunimui. Bet paskaičius tą kalbą, supratau, kad visa tai tinka visiem. tiek man, tiek jum.

ši kalba padeda suprasti dėl ko einame, dėl ko stengiamės ir kam esame pakviesti. ieškokim paprastumo.

Mieli jaunieji draugai,
Visų pirma noriu pasakyti, kad labai džiaugiuosi būdamas čia su jumis šiandien.
Tai yra reta proga, kada Popiežius, ar, tiesą sakant, bet kas kitas turi galimybę vienu metu kalbėti visų katalikiškųjų Anglijos, Velso bei Škotijos mokyklų studentams. Kadangi turiu tokią progą dabar, labai norėčiau jums pakalbėti apie tam tikrus dalykus. Tikiuosi, kad tarp čia esančių ir manęs klausančių yra būsimų 21-ojo amžiaus šventųjų. Tai, ko  Dievas labiausiai trokšta, yra, kad kiekvienas iš jūsų taptumėte šventais. Jis jus myli labiau, nei kada nors galėtumėte įsivaizduoti ir Jis nori jums paties geriausio. Pats geriausias dalykas jums yra augti šventume.

Galbūt, kai kurie iš jūsu niekada apie tai ankščiau negalvojote. Galbūt, kai kurie iš jūsų galvoja, kad buvimas šventais - skirtas ne jiems. Leiskite paaiškinti, ką turiu galvoje. Kai esame jauni, mes dažniausiai galvojame apie žmones, kuriuos gerbiame, kuriais žavimės, apie žmones, į kuriuos norime būti panašūs. Tai gali būti labai gerbiamas žmogus, kurį mes sutinkame savo kasdieniniame gyvenime. Arba tai gali būti kas nors labai garsus, žymus. Gyvename šlovės kultūroje, kurioje jauni žmonės dažnai yra skatinami tapatinti save su sporto ar pramogų pasaulio įžymybėmis. Mano klausimas jums yra toks: kokias savybes, kurias matote kituose, labiausiai norėtume turėti patys? Kokiais žmonėmis iš tikrųjų norėtumėte būti?

Kai kviečiu jus tapti šventais, aš prašau jūsų nepasitenkinti antraeiliais dalykais. Prašau jūsų nesiekti vieno riboto tikslo, atmetant visus kitus. Pinigai atveria galimybę būti dosniems ir daryti gera pasaulyje, bet patys savaime jie negali padaryti mūsų laimingų. Būti labai gabiam kažkokioje veikloje ar profesijoje yra gerai, bet tai mūsų nepatenkins tol, kol nepanaudosime savo gabumų siekiant kažko didesnio. Jie (gabumai) gali mus padaryti žinomais, garsiais, bet jie nepadarys mūsų laimingų. Visi mes trokštame laimės, bet viena didžiausių šio pasaulio tragedijų yra ta, kad tiek daug žmonių niekada jos neranda todėl, kad ieško jos ne ten, kur reikia. Raktas į laimę yra labai paprastas – tikra laimė randama Dieve. Mums reikia didelės drąsos dėti savo giliausias viltis tik į Dievą, ne į pinigus, karjerą, pasaulinę sėkmę ar į santykius su kitais žmonėmis, bet į Dievą. Tik Jis gali patenkinti giliausius mūsų širdies poreikius.

Dievas ne tik myli mus tokia gilia ir stipria meile, kurią mes kažin ar galime suvokti, bet taip pat ir kviečia atsakyti šiai meilei. Visi žinote, koks jausmas apima, kai sutinkate kokį nors įdomų, patrauklų ir žavų žmogų bei norite buti jo/jos draugu. Visada viliates, kad jam ar jai jūs taip pat atrodysite įdomūs ir patrauklūs ir jie taip pat norės būti jūsų draugais.  Dievas nori jūsų draugystės. Ir kai tik susidraugaujate su Dievu, viskas jūsų gyvenime pradeda keistis. Kuo geriau Jį pažįsti, supranti, kad nori atspindėti bent dalį Jo begalinio gerumo savo gyvenime. Tau tampa patrauklus dorybių praktikavimas. Pradedi laikyti ir matyti godumą, savanaudiškumą ir visas kitas nuodėmes tuo, kuo jos iš tikrųjų yra – griaunančiomis ir pavojingomis tendencijomis, kurios sukelia gilias kančias ir daro didelę žalą, ir nori išvengti pats pakliūti į šiuos spąstus. Pradedi jausti gailestį žmonėms, kurie yra prispausti sunkumų ir trokšti daryti kažką, kad jiems padėtum. Nori padėti vargingiems ir alkaniems, nuraminti sielvartaujančius, būti malonus, geras ir dosnus. Ir kai tik šie dalykai pradeda jums rūpėti, esate pakeliui į tapimą šventais.
Jūsų katalikiškose mokyklose visada yra didesnis paveikslas žemiau ir virš dalykų, kuriuos studijuojate ir įgūdžių, kuriuos įgyjate. Visi darbai, kuriuos darote, yra vertinami kontekste augančios draugystės su Dievu ir visa, kas trykšta iš tos draugystės. Taigi jūs išmokstate būti ne tik gerais studentais, bet ir gerais piliečiais, gerais žmonėmis. Vėlesnėse klasėse turėsite priimti sprendimus, susijusius su dalykais, kuriuos studijuojate – rinksitės specialybę, galvodami, ka ruošiatės daryti toliau gyvenime. Tai yra teisinga ir tinkama. Bet visada atsiminkite, kad kiekvienas dalykas, kurį studijuojate yra didesnio paveikslo dalis. Niekada neleiskite savęs susiaurinti.

Pasauliui reikia gerų mokslininkų, bet mokslinis požiūris dažnai tampa pavojingai siauras, jei jis ignoruoja religiją ar žmogaus moralinį gyvenimą, lygiai taip pat kaip religija susiaurėja, jei atmeta mokslo pagrįstą indėlį mūsų pasaulio supratimui. Mums reikia gerų istorikų, filosofų ir ekonomistų, bet jei požiūris į indėlį, kurį šie žmonės sukūrė, yra per daug susiaurintai matomas, tai gali mus nuvesti blogu supratimo keliu.

Gera mokykla teikia nepriekaištingą išsilavinimą visai asmenybei. Gera katalikiška mokykla pirmiausia padeda savo mokiniams tapti šventais. Aš žinau, kad yra daug nekatalikiškų mokinių Didžiosios Britanijos katalikiškose mokyklose ir aš linkiu, kad jūs visi įsitrauktumėte į mano žodžius. Aš meldžiuosi, kad ir jūs pajustumėt drąsą būti dorais ir augti žiniomis bei draugyste su Dievu, kartu ir su savo klasės draugais katalikais. Jūs jiems esate tie, kurie primena, kad yra didesnis pasaulio paveikslas už mokyklos ribų ir, iš tiesų, tai yra tiesa, kad pagarba ir draugystė kitos religijos tradicijoms turėtų būti tarp dorybių, išmoktų katalikiškoje mokykloje. Aš tikiuosi, kad jūs norėsite pasidalinti su kiekvienu sutiktu žmogumi savo vertinamomis dorybėmis ir supratimu, kurį jūs išmokote su gautu katalikišku išsilavinimu.

Mieli bičiuliai, dėkoju jums už jūsų dėmesį, pažadu melstis už jus ir prašau melstis už mane. Tikiuosi pamatyti daugumą iš jūsų šį Rugpjūtį Pasaulinėse Jaunimo Dienose Madride. Tuo tarpu, telaimina jus Dievas!!

dizainas: bralgis ir Monika | web sprendimas: c-4