Kasdienė Evangelija (Mk 3, 22-30)

Atvykę iš Jeruzalės Rašto aiškintojai sakė: „Jis turi Belzebulą“ ir: „Demonų kunigaikščio galia jis išvaro demonus“.
O Jėzus, pasivadinęs juos, ėmė kalbėti palyginimais: „Kaip gali šėtonas išvaryti šėtoną? Jei karalystė susiskaldžiusi, tokia karalystė neišsilaiko. Ir jei namai suskilę, tie namai neišlieka. Todėl jei šėtonas sukyla pats prieš save ir tampa susiskaldęs, jis neišsilaikys, jam ateis galas. Niekas neįsiveržia į galiūno namus ir nepasiglemžia jo turto, pirmiau nesurišęs galiūno. Tik tada apiplėšia jo namus“.
„Iš tiesų sakau jums: bus dovanoti žmonių vaikams visi nusikaltimai ir piktžodžiavimai, kad ir kaip jie piktžodžiautų; bet jei kas piktžodžiautų Šventajai Dvasiai, tam amžiais nebus dovanota, ir jis bus kaltas amžina nuodėme“. Jie mat sakė: „Jis turi netyrąją dvasią“.

Kiti skaitiniai: 2 Sam 5, 1–7. 10; Ps 88, 20–22. 25–26

Debesiux portretas

"...bet jei kas piktžodžiautų Šventajai Dvasiai, tam amžiais nebus dovanota, ir jis bus kaltas amžina nuodėme“

sory uz neisprusima, bet kaip suprasti tai? ka reiskia nuodeme sventajai dvasiai??? ir kodel ji niekada nebus atleista?  aciu.

ille portretas

...atleisk, irgi neišprusus esu, o bandysiu atsakyt - spjaudydamas nuodus į Gyvybės Šaltinį, pats ir miršti.

Debesiux portretas

kaskaip nelabai supratau, gal butu galima paprastesne kalba :) aciu :)

konkreciai:

kas tai yra nuodeme sventajai dvasiai?

kaip mes jai nusidedame?

kodel ji nebus atleista?

ille portretas

:) čia va radau paprastesne kalba :) ypač paskutinės Evangelijos komentaro pastraipos

Debesiux portretas

Perskaiciau.

Vadinasi jeigu zmogus sako kad man gerai, nera reikalo atsiversti, kad nieko as cia blogo nematau, nedarau (ta prasme kad nera jokio dievo, kad man jo nereikia...) ir pan., tai toks elgesys gali buti vadinamas nuodeme sventajai dvasiai?

ille portretas

Dar, va Šventraštyje yra toks paaiškinimas: "Nuodėmės esmė šiuo atveju: Šventosios Dvasios galia nuveikti Jėzaus darbai atmetami kaip demoniški."

Kasdien atsiversti mums visiems reikalingas dalykas ir blogį pamatyt dažnai sunku, nes jis gerai maskuojas. O, tu žinai, kaip kartais, darai kažką, nieko blogo nemanydamas, o iš tiesų nesuvoki, kaip kenki sau ir kitiems (man tai yra taip nutikę ne kartą). Ir kai imi suvokti daugiau, (gal kai imi mylėti labiau:), oo kaip brangus tampa Atpirkimo slėpinys.

Debesiux portretas

ir reziumuojant,

tai ka as paminejau ankstesniame savo poste, tai irgi butu vadinama nuodeme sventajai dvasiai?

bralgis portretas

tingėdamas mokytis "pralėkiau" internetu, nes nujaučiau, kad ten bus nesąmonių prirašyta... ir - akurat :) vieną radau tokį, kad net nusikvatojau :)))

"<...> Can a Believer Commit the Unforgivable Sin? No.

A believer cannot commit the unforgivable sin. How can someone who has been born again (John 3:7), made a new creation (2 Cor. 5:17), and received eternal life (John 10:27-28) actually commit the unforgivable sin? He cannot.

There is no biblical support for a believer committing this sin. It just hasn't happened.

Also, if you are worried that you may have committed the sin and can't be forgiven, then don't be concerned. If you are worrying about it, then you haven't committed it. If you are worried about it, then that is a sign that you have not committed it. If you had, you wouldn't be concerned."

Tobuli argumentai :))) Maždaug: "jei tau sąžinė kažką sako, reiškia to nėra" :)

Na, o dabar laikykitės... bus traktatas :)))

-x-x-x-

Pirmiausia - kas yra tos neatleidžiamos nuodėmės „turinys“? Mes tą žodį verčiame „piktžodžiavimas“. Panardykim po graikų kalbą :)

Žodis yra „blas-phemia“, jis yra priešingybė kitam, mums labiau pažįstamam žodžiui: „eu-phemia“. Pastebėkime charakteringą „eu-“ kuris reiškia „geras, linksmas“ – sutinkame jį žodyje „eu-angelion“. Pažįstantiems graikų kalbą reikšmingas taipogi ir veiksmažodis „phemi“. Jį galėtume versti kaip „byloti“, nes šis žodis, atrodo, yra šiek tiek stipresnis už paprastą „kalbėti“. Jame telpa ir tam tikra „(pa)tvirtinti/teigti“ gaidelė. Juolab, kad galime prisiminti terminą „pheme“ –naujiena, pranešimas.

„Euphemia“ (žr. eufemizmas) yra būdas gražiai išsireikšti apie dalykus, kurie nebūtinai yra gražūs. Pora pavyzdžių: sakome ne „pavėlavo“, bet „pakeitė atvykimo grafiką“; sakome ne „kakoja“, bet „lengvinasi/tuštinasi“ ir t.t.

Tokiu atveju „blasphemia“ (blasfemizmas) yra būdas apie tuos pačius dalykus, apie kuriuos eufemizmas kalba gražiai, kalbėti (su svoriu, t.y. teigti, byloti) bjauriai. Nelabai aiški pirmosios žodžio dalies „blas-“ kilmė. Ji siejama su veiksmažodžiu „blapto“ – žeisti, žaloti.

Tokiu atveju žodis kartu išreiškia ne tik kažką apie patį dalyką, bet ir kalbėtojo nuostatą to dalyko atžvilgiu. Sutinkamos bent trys tokio kalbėjimo prasmės: a) (tyčinis?) netinkamų žodžių vartojimas; b) kalbant apie asmenis (atsiminkime, kad kalbėdami apie Artimuosius Rytus esame visuomenėse, kuriose garbė/gėda buvo kur kas labiau akcentuojama nei šiandien Lietuvoj) – stipriausia išjuokimo forma, stipresnė už „nekęsti, keikti, plūsti“ ir pan.; c) kalbant apie Dievą – tai kalbėjimas neigiant Jo dieviškumą, arba niekinantis abejojimas Jo galia (2Kar 19:4, 6:22).

Taigi, turėtume kalbėti apie arogantišką ir nepagarbų žmogų kuris (ypač NT) neigia Dievo dieviškumą.

Čia neišvengiamai turėjo kilti konfliktas, nes žydai (visai pagrįstai!) teigė, kad Jėzus daro „blasphemia“ sakydamasis esąs Dievo Sūnus (o tai reiškia – lygus Dievui, o tai reiškia – Dievas); žr. Jn 10:33-36. Reikia pažymėti, kad būtent „blasphemia“ žydų supratimu ir padarė įmanomą Jėzaus mirties nuosprendį – žr. Mk 14:64, Mt 26:65.

Kita vertus, Jėzus sako, kad tie, kurie vadina Šventąją Dvasią „netyrąja dvasia“ (o tai reiškia – lygia demonui, o tai reiškia - velniui) – daro „blasphemia“; žr. Mk 3:28-29. Lygiai taip kareivių tyčiojimasis iš Jėzaus kaip pranašo (Lk 22:25-26), bei kartu su Jėzumi nukryžiuotojo ironija (Lk 23:39) yra „blasphemia“.

Be to ir krikščionis nėra apsaugotas nuo įpuolimo į „blasphemia“ – žr. 2Pt 2:2, Rom 3:8. Dar daugiau – „blasphemia“ tai nebūtinai žodžiai. Ji gali pasireikšti ir veiksmais – žr. 1Tim 6:1, Jok 2:7, Rom 2:24, Tit 2:5.

-x-x-x-

Taigi, aptarus visa tai kas pasakyta aukščiau, galime eiti prie Jėzaus žodžių.

Manau, kad iš konteksto akivaizdu, kad Jėzus veikia ne savo, bet Tėvo galia, per Šventąją Dvasią. Šitas lyg ir suprantama NT kontekste, ir to aiškinti lyg nebereikia.

Jėzui besipriešinantieji atvirai tyčiojasi (arba yra nuoširdžiai susirūpinę – to nežinome) iš Jėzaus daromų stebuklų ir sako: „Jis tai daro su velnio pagalba“.

Čia reikėtų suprasti ką toks pasakymas reiškia. Tai, kad Jėzus daro kažką su kieno nors pagalba, reiškia, kad yra Kažkas kam Jėzus paklūsta, kieno Valią Jis vykdo, iš ko gauna galią daryti tai ką daro.

Taigi, pasakymas: „darai tai su velnio pagalba“ reikštų – „Dievas, kurį Tu sakai esant Tėvu, yra velnias; ir Šventoji Dvasia, kurios galia Tu sakaisi darąs stebuklus, yra velnias“.

Taigi, kalbant apie Šventąją Dvasią, toks pasakymas reiškia visišką Galios, kuria Dievas gelbsti nusidėjėlius, atmetimą. Dievas veikia per Jėzų Šventosios Dvasios galia, kad išgelbėtų žmogų iš nuodėmės. O žmogus, užsikietindamas atsisakyme priimti šį Dievo veikimo būdą, atmeta jį kaip „velnią“ (toks gana „pamaldus“ nusimuilinimas – maždaug: „nesusidedu su Dievo priešais“).

Ir čia Jėzus sako:

Tas kuris sąmoningai ir piktavališkai nusigręžia nuo gelbstinčios Dievo ir Jo malonės (t.y. atmeta Šventąją Dvasią ir Jos veikimą) – nebus išgelbėtas. T.y. negali būti išgelbėtas tik tasai, kuris sąmoningai atsisako atleidimo.

JKD portretas

Man labiausiai čia įstringa žodis "Sąmoningai". Kiek sąmoningas yra tas, kuris gelbstinčią Dievo malonę atmeta? Jei iš tiesų jis būtų sąmoningas, argi atmestų? Žinau, kad čia slidu ir kvepia visišku žmogaus išteisinimu...

Jeigu žmogus klaidžioja netikėjime dėl įvairiausių sužeidimų, pasąmoningų dalykų ir jam dar toli iki sąmoningumo, tai?..

Jeigu jis Dievą priima kaip velnią, tai jis sąmoningai JO neatpažįsta. Ar kalbama apie tokį, kuris atpažįsta ir atmeta? teoriškai tai įmanoma, o praktiškai?

ille portretas

Ačiū.

va tu sakai tingi mokytis ir turbūt taip ir yra:) o mus pamokei. Tai aišku nepateisina mūsų aplaidumo patiems ieškoti ir  man tai yra dar vienas įrodymas, kad aš irg tingiu mokytis. Kad dar esu besotis išsižiojęs paukštukas. Nors laikas jau lizdą palikt būtų.

Ačiū, kad nušvieti.

Ir galvoju, kiek aš Evangelijos sėklą įimu savin. Kiek ja maitinuosi, kiek ji tarpsta many. Kiek aš purenu dirvą (ieškau atsakymų į klausimus,) ir raviu visokias piktžoles (tingėjimo, baimių, aplaidumo). "Palaiminti, kurie Dievo žodį išsaugo geroje širdyje ir duoda vaisių kantrumu."

Ačiū debesiukui už klausimus:), JKD už komentarą ir skaičiusiems už skaitymą. nes vertas yra Tiesos ieškojimas, šaknijimasis Kristuje.

Debesiux portretas

per Marijos radiją girdėjau irgi buvo toks klausimas, kaip kad ir aš klausiau, tai man patiko atsakančiojo į klausimus kunigo paaiškinimas, kad paprastai tariant nuodėmė šventajai dvasiai - tai nuodėmė, kada žmogus savo kietumu, savo vienpusišku matymu (mąstymu) atsisako ir atmeta bet kokias išsigelbėjimo, atsivertimo galimybes, poreikį.

Kažkaip taip jis atsakė, gal aš ir ne visai tiksliai apibūdinau, bet mintis tokia.

Tai, kaip ir atsakyta į mano šį klausimą. dėkui visiems :)

Beje, klausimų aš turiu dar ne vieną, kai susikaupsiu, vėl paklausiu :)

dizainas: bralgis ir Monika | web sprendimas: c-4