Kasdienė Evangelija (Jn 12,24-26)
Gintas 2010.08.09, 12:29
Šv. Laurynas, diakonas, kankinys
Jėzus kalbėjo savo mokiniams: „Iš tisų, iš tiesų sakau jums: jei kviečių grūdas nekris į žemę ir neapmirs, jis pasiliks vienas, o jei apmirs, jis duos gausių vaisių.
Kas myli savo gyvybę, – ją pražudys, o kas nekenčia savo gyvybės šiame pasaulyje, išsaugos ją amžinajam gyvenimui.
Kas nori man tarnauti, tegul seka manimi: kur aš esu, ten bus ir mano tarnas. Kas man tarnaus, tą pagerbs mano Tėvas“.
kiti dienos skaitiniai: 2Kor 9,6-10; Ps 112
Žymės:
- prisijunkite arba užsiregistruokite, kad galėtumėte rašyti komentarus
Diskusijų komentarai
Ačiū už...
-
interviu su...
Labai verta...
-
Apie žmogų
Vieni...
-
Apie žmogų
Pazirsiu u...
-
Apie žmogų
Tomas turbū...
-
Apie žmogų
Bet ar...
-
Apie žmogų
Daugybos...
-
Apie žmogų
manyčia (...
-
Apie žmogų
Ta vieta...
-
Apie žmogų
Ačiū už...
-
Apie žmogų
"Aš...
-
Kasdienė...
labai man š...
-
Kasdienė...
Naujausios temos
Įdomios temos
Kasdienė...
(9)
Dievo ženklai
(9)
Netikiu -...
(8)
Skaistumas ir...
(5)
Kvietimas...
(4)
Dėmesio kaiš...
(4)
Malda
(3)
SMĖLIS SAUJOJE
(3)
katalikiško...
(3)

vis galvodavau ką reiškia tas "apmirs". Pražudys gyvybę. Žinau, kad trokštu būti Jo. Kokio gylio tik tas mano troškimas?
Jei neapmirs, pasiliks vienas...
Apmirti, kad gyventum vaisiuose.
aha, tikrai, "apmirs" - tai juk nereiškia "numirs". Kaip medžiai ar krūmai žiemai apmirę pavasarį, žiūrėk, jau skleidžia savo lapus, o kai kurie pirmiausia - žiedus :) Bet lepesnių neuždengus nuo speigo, galime tų žiedų ar lapelių ir nesulaukti.
Kaip tas Dievo vaikas, kurį visi manė esant mirusį, o Jėzus sakė, kad mergaitė tik miega :)
Arba šilkverpis...
"o kas nekenčia savo gyvybės šiame pasaulyje, išsaugos ją amžinajam gyvenimui." Tas nekenčia man sunkiai suvokiamas.
šiandien aš įkyri :))), lendu prie kiekvieno, kas gyvas :)
kaip tik apie tai, kas tau rūpi skaitau dabar, štai ką rašo apie nepataikavimą arba nekentimą savo gyvybės (kitaip - prigimties):
Tai – graži programa, tačiau ir labai labai sunki. Prieš pasiduodama prigimtis įjungia visus gynybos mechanizmus; ji nori išsaugoti savo gyvenimą, o ne prarasti.
Ir vėl tas žavusis R. Cantalamessa :)
Dėkoju ;)bet vistiek tas nekęsti labai aštriai skamba. beabėjo Dievas nori, kad mes tvirtai apsispręstume ir neitume į kompromisus :)
taip pat Luko 14,26 - nekenčia savo tėvo, motinos, žmonos, vaikų ir brolių... Akivaizdus prieštaravimas įsakymams gerbti tėvą ir motiną bei mylėti save...
Šiaip jau neapykanta Jėzaus mokiniams, atrodo, yra ženklas, kad artinasi pasaulio pabaiga - yra vietų Evangelijose kurios kalba apie tai (Mt 10,22; Lk 21,17).
Bet šiaip jau, norint tikslumo, reikėtų perbėgti Jono Evangeliją ir pažiūrėti kaip jis naudoja šį žodį. Taigi - veiksmažodis miseo [nekęsti] pas Joną pavartotas 12 kartų (gana reikšmingas skaičius - tai gali reikšti, kad Jonas atsargiai rinkosi kur ir kada šį žodį vartoti).
neapykanta Jėzui - x6 - [3,20; 7,7; 15,18; 15,23; 15,24; 15,25]
neapykanta Tėvui - x2 - [15,23; 15,24]
neapykanta mokiniams - x4 - [7,7; 15,18; 15,19; 17,14]
neapykanta savo gyvybei - x1 - [12,25]
Vienas dalykas iš karto krenta į akis - kai tik Jonas kalba apie neapykantą, tai net 6 kartus iš dvylikos aiškiai pasakoma, kad tas kuris nekenčia yra "pasaulis". Jonas šitą žodį, atrodo, vartoja ypatinga prasme - nurodydamas priešiškus Dievui žmones, tuos kurie Jam priešinasi, Jono žodžiais tariant - Jo nekenčia.
Įdomiausia, kad garsiojoje Jn 3,16 skaitome: "Dievas taip pamilo pasaulį(!), jog atidavė savo viengimį Sūnų, kad kiekvienas kuris Jį tiki nepražūtų, bet turėtų amžinąjį gyvenimą". Taigi, Dievas tą pasaulį, kuris Jo nekenčia, iš begalinės meilės ir gailestingumo, gelbsti leisdamas savo Sūnui kentėti ir mirti ant Kryžiaus.
Na, ir pagaliau mūsų ištrauka (čia neapykanta ir pasaulis susiporuoja septintąjį kartą) - atrodo labai svarbu yra tas "apgręžimas" - visur kur pasaulis nekenčia Jėzaus bei mokinių, o čia - aš pats nekenčiu savo gyvybės šiame pasaulyje.
Jeigu "pasaulis" čia reiškia priešinimąsi Dievui, maištavimą ir neapykantą Jam, tada "nekęsti savo gyvybės šiame pasaulyje" reikštų kažką panašaus į: "radikaliai atsižadėti bet kokio pritarimo nuodėmei ar tapatinimosi su ja". Ta prasme, kad nevalia atiduoti savo gyvybės "šiam pasauliui" (padaryti ją prieštaraujančią Dievui), ir kiekvieną kartą atsižadėti savęs, pataikaujančio nuodėmei; t.y. jei jau apsileidai iki tiek, kad tavo gyvybė atsidūrė "šiame pasaulyje" (savo veiksmais rodai, kad priešiniesi Dievui ir nekenti Jo valios), tada atsižadėk savęs, nepataikauk sau, atsiversk.
Gali būti, kad būtent taip - šiais be galo aštriais žodžiais apie neapykantą sau(?), Jonas bando išreikšti mintį, kad tarp Jėzaus ir nuodėmės negali būti jokios bendrystės. Ten kur yra vienas, nelieka vietos kitam. Skirtumas tik tas, kad tai Kristus nugalėjo nuodėme, o ne atvirkščiai.
Gražus, keblus ir sunkokas Evangelijos žodelis šis... juk pagunda apsileisti mus ištinka ne žygdarbiuose, bet kasdienybėje. Ten ir sunkiausia budėti.
Vat vat, tas mano pasakymas neiti į kompromisus ir buvo apie tai ką kalbėjai paskutinėse pastraipose, kad negali būti bendrystės tarp Jėzaus ir nuodėmės ;)
Aš tai aiškinčiau pagal save labiau tą "nekenčia". Aš, pavyzdžiui, nekenčiu savo kūno vien todėl, kad jis yra silpnas ir nuodėmingas. Jei aš džiaugčiausi savo kūnu, naudočiau jį pagal poreikius, didžiuočiausi juo, tuomet nebūtų reikalo atgailauti klausykloje, nes aš manyčiau, kad su manimi viskas tvarkoj..
Mano gyvybė šiame pasaulyje yra tokia menkutė ir šlykšti, kol jos neišgelbsti Dievas :) Neišgelbsti nuo nuodėmių.
Kas myli savo gyvybę -ją pražudys
Šiandien gavau prieš pusę metų, pačiose stipriausiose mano gyvenimo rekolekcijose, sau rašytą laišką. Jame buvau išsirašius citatą iš būtent šitos evangelijos ištraukos. Dievas man norėjo kažką tuo pasakyt...
Daugoka interpretacijos. Mylėti savo gyvybę - ar nėra tas pats, kas mylėti save. Jei myli save, žinoma saugosi savo gyvybę.
Labai sunku suprast netiesiogiai.
Arba, dabartinė gyvybė, kurią turime ir taip saugojame yra palyginti niekai, su ta (vadinkim) gyvybe, kurią turėsim amžinybėj?
Atkreipkit dėmesį kokį Šventąjį šiandien minime ;)
Jau :)
Mylėdamas save - atsižadėk savęs. Oho! Tikrai įtempti 'smegenį' reikia:)